STAKING ARTSEN 7 juli

De dienst Urologie Waas en Durme houdt een actiedag op 7 juli. Concreet betekent dit:

- secretariaat is telefonisch gesloten, voor alle vragen kan u opnieuw bij ons secretariaat terecht 08 juli vanaf 9u

- consultatie wordt gedeeltelijk afgelast: als uw afspraak niet doorgaat, bent u reeds gecontacteerd door het secretariaat voor een nieuwe datum. Als u geen telefoon hebt ontvangen is uw afspraak bewaard gebleven! We willen de patiënt niet in de steek laten met deze actiedag. Patiënten die resultaten afwachten, kankerdossiers,... zullen worden gezien op de geplande afspraak 7 juli. 

- operaties werden verplaatst naar een andere datum: enkel waar dit om praktische of oncologische reden niet mogelijk was, werden de ingrepen verplaatst. Als u geen telefoon hebt gekregen van het secretariaat is uw datum en opname planning bewaard gebleven.

Minister Vandenbroucke heeft de voorbije weken in de media gepoogd deze discussie te sturen. Echter dit is geen klassiek dispuut over lonen/pensioen of arbeidsvoorwaarden! De beroepsgroepen vragen al jaren naar het aanpakken van de excessen en een herziening van de nomenclatuur. Dit is echter nog steeds niet gebeurd. Wat nu wel op tafel ligt is een volledige hervorming van onze gezondheidszorg. 

Voorheen werden de erelonen vastgelegd in een overlegcomite waarbij artsen en mutualiteiten konden bepalen waar ze zouden besparen. Het doel is: minder uitgeven voor een zelfde kwaliteit en beschikbaarheid voor de patiënt. Met de huidige kaderwet wordt dit overleg volledig uitgehold en kan de minister zelf bepalen waar de middelen naar toe gaan. Als de arts niet meer mee aan tafel zit, wie heeft dan nog de kennis om te bepalen waar er bespaard kan worden zonder kwaliteitsverlies. Je bouwt een appartementsgebouw met aannemer en projectontwikkelaar, maar gemakshalve heb je de ingenieur uit het project geweerd.

Heel aantal Europese landen zijn ons al voorgegaan op het pad van de Minister: overal heeft dit geleid tot lagere motivatie/inzet van de artsen, daling van kwaliteit en ellenlange wachtlijsten. (Nederland, Frankrijk, Italie, Zweden, ...). Nochtans zijn de uitgaven voor de gezondheidszorgen niet bepaald veel lager in die landen. Dit is de reden waarom er acties zijn. 

Dat Belgie zo een hoge kwaliteit en goede beschikbaarheid tegen een aanvaardbare prijs kan organiseren, is dankzij een gezond concurrentiemodel waarbij een arts inderdaad een goed inkomen kan realiseren, maar enkel door hard te werken en hoge kwaliteit te leveren. 

Wie meer wil weten kan deze teksten nalezen